نوشیدن مشروبات الکلى براى درمان
سؤال:در شرایط کاری مثل کار قسمت ذوب فلزات یا....سبب تبخیر آب بدن و فشار بر کلیه ها میشود آیا خوردن شراب به مقدار کم که فقط براى معالجه مثل دفع سنگ کلیه و... باشد، و به هیچ وجه موجب مستى نشود، و توأم با استغفار و اکراه باشد، و معالجه هم بدین طریق میسّر شود، به نحوى که هیچ دارویى نتواند تا این حد مؤثّر باشد، و در حقیقت براى حفظ جان و بقاى وجود باشد ولا غیر) مجاز است؟
خامنهای، مکارم ، بهجت و سیستانی و فاضل:شراب و کلیه مسکرات، از محرمات است و مصرف آن از گناهان کبیره مىباشد، بلى چنانچه طبق تشخیص پزشک متخصص و مورد اطمینان، علم یا اطمینان حاصل شود که معالجه بیمار منحصر به آشامیدن آن مى باشد و جایگزین نداشته باشد، مى تواند براى درمان به مقدار ضرورت مصرف کند. (مکارم و غالباً چنین نیست. نوری همدانی: ولی خداوند در مسکرات شفا قرار نداده است.)
تبریزی:اگر شخصی ناچار به نوشیدن شراب یا بول باشد، اگر بول حیوان مأکول اللحم[1] باشد، آن را میتواند بخورد. و اگربول انسان باشد، در صورتى که چنین فرضى تحقق داشته باشد، شرب بول مقدم است. و لکن خداوند متعال طبق روایات، در حرام شفا قرار نداده است.[2]
تبصره: مراجع تقلید استفاده از مواد مخدر و شراب، دنبلان گوسفند و گوشت خرگوش را حرام میدانند. آنجایی که میفرمایند در صورت «انحصار راه درمان» به استفاده محرماتی مانند شراب یا مواد مخدر و... جایز است، سبب نمی شود را ما راه را باز ببینیم و به بهانه یا توجیه مرتکب حرام شویم، چون کار بسیاری سختی است که متخصصان بگویند تنها راه درمان منحصر است به استفاده مواد مخدر یا نوشیدن چرا و هیچ جایگزینی هم ندارد.
[1].حیوان مأکول اللحم به حیوانی میگویند که گوشتش حلال است
[2]. خامنهای، اجوبه الاستفتائات، س1021. مکارم شیرازی، استفتائات جدید،ج3، س1427؛ نوری همدانی، استفتائات، ج2، احکام معاملات؛ بهجت، استفتائات، ج1، س1384 و س351. سیستانی، استفتائات، سایت ایشان. فاضل، جامع الاحکام، ج2،س494. آیت الله تبریزی، استفتائات ، س1796.
محمدعلی قدیری هنگامی که رسول خدا، از جنگ تبوک بازگشت. سعد انصاری به استقبال ایشان شتافت. پیامبر(ص) با او احولپرسی کرد و دست داد. سپس به او فرمود: چرا دستانت خشن و زبر است؟ سعد گفت: ای رسول خد! با بیل طناب کار میکنم طناب میکشم و بیل میزنم تا خرجی خانوادهام را تأمین کنم. پیامبر دست او را «بوسید» و فرمود: این «دستی» است که آتش دوزخ به آن نخواهد رسید. ............... پل ارتباطی: m.h.ghadiri110@gmail.com |