به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «انتخاب رشته انتخاب شغل؛ راهنمای مشاورین و مراجعین» به قلم احمد امامی راد از سوی مؤسسه فرهنگی هنری اشراق و عرفان منتشر شد.
این کتاب از یک «پیشگفتار» و سه بخش «به سوی انتخاب رشته»، «رشتههای تحصیلی دبیرستان؛ حوزههای علمیه و مراکز آموزشی آن» و «رشتههای تحصیلی دانشگاهها» تشکیل شده است.
«عوامل مؤثر در انتخاب رشته تحصیلی»، «مشکلات انتخاب رشته و شغل و راههای حل آنها»، «مهارتهای حل مسأله در انتخاب رشته و شغل»، «رشتههای تحصیلی دبیرستان»، «حوزه علمیه»، «مراکز تخصصی حوزههای علمیه»، «مؤسسات آموزشی حوزههای علمیه»، «گروه علوم انسانی»، «گروه ریاضی و فنی»، «گروه علوم تجربی»، «گروه هنر»، «گروه فنی و حرفهای»، «گروه زبانهای خارجی»، «مراکز تربیت معلم (دانشگاه فرهنگیان)» چهارده فصل این کتاب را تشکیل میدهد.
احمد امامیراد نویسنده و دانشجوی دکترای فقه تربیتی در پیشگفتار کتاب «انتخاب شغل انتخاب رشته» آورده است: «شاید با کلمه انتخاب زیاد روبهرو شدهاید انتخابهای ما نقش مهمی در زندگیمان ایفاء میکنند و برخی از آنها همچون انتخاب دوست، رشته تحصیلی، شغل، و همسر در سالهایی صورت میگیرد که تجربه اندکی داریم. این در حالی است که بیشتر این انتخابها سرنوشت سازند و گاه خطا در آن پیامدهای جبران ناپذیری در پی دارند.
یکی از این انتخابهای مهم در بین افراد که خواهان ادامه تحصیل در مراکز مختلف دانشگاهی هستند، مسأله «انتخاب رشته» است. ارائه اطلاعات در این مسأله در ایران، که مشاوره با اهل خبره، کمتر مورد توجه قرار میگیرد، ضرورت بیشتری دارد.»
در فصل اول «عوامل مؤثر در انتخاب رشته تحصیلی» هفت عامل مؤثر در انتخاب رشته مورد بررسی علمی قرار گرفته است: رغبت، شخصیت، توانایی ذهنی و استعداد، توجه به واقعیت، اشتغال، عوامل محیطی، وظیفه عقلی و شرعی و اجتماعی، از جمله مهمترین این عوامل «شخصیت» میباشد؛ از اینرو، در مجموع سه تست شخصیت همراه با کلید جواب و توضیحات تیپهای شخصیتی و همچنین رشتهها و شغلهای مناسب برای هر گروه از تیپهای شخصیتی مورد توجه قرار گرفته است.
در این اثر در تفسیر آزمون رغبتسنج تحصیلی، ذیل توضیحات 6 تیپ شخصیتی، رشتههای مناسب هر تیپ برای دبیرستانیها، دانشگاهیها، حوزههای علمیه و تخصصیهای آن، بهتفکیک روشن شده و از کلیگویی پرهیز شده است.
همچنین اصلاحات و توضیحات لازمی در این تست انجام گرفته است که از بهاشتباهافتادن مُراجع جلوگیری کرده و نتیجه تستزنی را با اعتبار بیشتری مواجه میسازد. چنانچه در انتهای پرسشنامه نمرهگذاری آن نیز در پاورقی توضیح داده شده است؛ بهطوریکه مُراجع خود نیز میتواند نسبت به نمرهگذاری آن اقدام نماید؛ هرچند توصیه میشود از مشاور خود کمک بگیرد.
تست «MBTI» نیز که در زمینه انتخاب شغل، بهترین تست شخصیتی محسوب میشود، در این اثر بهصورت کامل آورده شده است. در این پرسشنامه که حاصل یک قرن تحقیق و تفحص دانشمندان در این زمینه است، مُراجع علاوه بر اطلاع از شغلهای مناسب با تیپ شخصیتی خود، به خودشناسی در مورد شخصیتش و نکات قوت و ضعف آن پی میبرد.
از دیگر امتیازات این اثر معرفی کامل حوزه علمیه و مراکز آموزشی آن میباشد. برای اولین بار حوزه علمیه در یک مجموعه معرفی شده است. بسیاری از افرادی که خواهان ورود به حوزه علمیه هستند، اطلاعات چندانی از این نهاد ندارند. بارها از عموم مردم شنیدهایم که ورود به حوزه علمیه را برابر با گذراندن رشته حقوق و تبلیغ میدانند، این امر در حالی است که وجود حداقل 14 رشته تخصصی در این نهاد و دهها رشته دانشگاهی در مؤسسات و دانشگاههای تابعه حوزه علمیه، باعث تشویق بسیاری از افراد مذهبی که خواهان نظریهپردازی و اسلامیسازی دانشگاهها یا شغلهای مرتبط با آن رشتهها هستند، خواهد بود.
در فصل پنجم «حوزههای علمیه» به بررسی حوزههای علمیه از بعدهای معنوی، اخلاقی، عرفانی و علمی پرداخته است؛ در این بخش به دورههای تحصیلی عمومی حوزههای علمیه اشاره شده است.
در قسمتی از این متن میخوانیم: «حوزههای علمیه همواره کانون تربیت نخبگان و فرزانگانی بوده که رسالت پاسداری از معارف اسلامی و انتشار آن را در طول اعصار و قرون بر دوش داشتهاند. دانشمندانی که با سلاح علم و قلم و کلام به احیاء و اصلاح جوامع انسانی همت گماشته و واسطه فیض دریافت پیام خدا و کسب معرفت و بصیرت گردیدهاند. حوزه علمیه مرکز پرورش دانشمندان ربانی است و طلبه همان آموزنده و جویندهای است که در مسیر «شدن» قرار گرفته است. طلبه امروز رهبر دینی و پیشوای فکری فردای جامعه است و گنجینهای در اختیار دارد که بهرهمندی از آن معماری «تمدن بزرگ اسلامی» را در جامعه جهانی ضمانت میکند. آنان معنای عمیق انتظار را به خوبی آموختهاند و چشم به راه پیدایش آن فردای تابناک در جهان غمزده امروزند، تربیت این نخبگان و فرزانگان و مصلحان اجتماعی را از حوزههای علمیه و از سیمای همین طلبههای امروز سراغ میگیرند.»
نویسنده در فصل ششم به «مراکز تخصصی حوزههای علمیه» به بررسی چهارده رشته تخصصی حوزوی «تفسیر و علوم قرآنی»، «فلسفه اسلامی»، «کلام اسلامی»، «تبلیغ»، «حقوق و قضا»، «فقه»، «مذاهب اسلامی»، «امامت و مهدویت»، «علوم حدیث»، «نهج البلاغه»، «شیعه شناسی»، «مطالعات اسلامی»، «امامت» و «اخلاق اسلامی» پرداخته است.
در فصل هفتم با عنوان «مؤسسات آموزشی حوزههای علمیه» به بررسی مؤسسات حوزوی از جمله «مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمةالله علیه»، «جامعه المصطفی (صلی الله علیه و آله) العالمیه»، «دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام»، «دانشگاه قرآن و حدیث»، «تربیت مدرس»، «مرکز تحقیق و نشر اسراء»، «دانشکده صدا و سیما» و «دانشگاه مفید»، پرداخته است؛ در این فصل به بیان رشتههایی که در این مؤسسات تدریس میشود پرداخته است.
کتاب «انتخاب رشته انتخاب شغل؛ راهنمای انتخاب رشته راهنمای مشاورین و مراجعین» در 440 صفحه و با شمارگان 3000 نسخه، با قیمت پانزده هزار تومان از سوی مؤسسه فرهنگی هنری اشراق و عرفان روانه بازار کتاب شده است./998/ن601/ق
محمدعلی قدیری هنگامی که رسول خدا، از جنگ تبوک بازگشت. سعد انصاری به استقبال ایشان شتافت. پیامبر(ص) با او احولپرسی کرد و دست داد. سپس به او فرمود: چرا دستانت خشن و زبر است؟ سعد گفت: ای رسول خد! با بیل طناب کار میکنم طناب میکشم و بیل میزنم تا خرجی خانوادهام را تأمین کنم. پیامبر دست او را «بوسید» و فرمود: این «دستی» است که آتش دوزخ به آن نخواهد رسید. ............... پل ارتباطی: m.h.ghadiri110@gmail.com |